Η διευθυνσή μας
Κουτσονίκα 5 & Ηλ. Ηλιού,
Ν. Κόσμος
Καλέστε μας
211 411 6565
Ηλ. Ταχυδρομείο
theramotionphysio@gmail.com
Ώρες Λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή:
10:00 - 21:00

Το Pilates είναι μία μέθοδος εκγύμνασης που κρατά το σώμα σε άριστη φυσική κατάσταση, βασιζόμενη σε ένα σύστημα ασκήσεων διάτασης και ενδυνάμωσης. την οποία εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Ελληνογερμανικής καταγωγής Joseph Hubertus Pilates (1880-1967). Χαρακτηριζόμενη και ως αυτοβιωματική, αφού πρώτα δοκιμαζόταν από τον ίδιο τον Πιλάτες και μετά σε αθλητές και χορευτές, η μέθοδος Pilates μας διδάσκει ιδανικά πράγματα για το σώμα μας, τα οποία και μπορούμε εύκολα να μεταφέρουμε και να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα μας. 

Στο TheraMotion Physiotherapy παρέχονται personal μαθήματα Pilates (Reformer ή Μat) ή σε γκρουπ 2 ατόμων, εξασφαλίζοντας πολύ υψηλή ποιότητα της υπηρεσίας.

Τι προσφέρει το Pilates

Με το Pilates το σώμα μεταμορφώνεται και αποκτά μια υγιή και αρμονική σιλουέτα. O Πιλάτες συνήθιζε να λέει ότι «σε 5 μαθήματα αρχίζεις να αισθάνεσαι την διαφορά, σε 10 μαθήματα το αισθάνονται και οι άλλοι, σε 20 μαθήματα έχεις ένα εντελώς καινούργιο σώμα». Πιο συγκεκριμένα, το Pilates δυναμώνει και τονώνει τους μυς, βελτιώνει τη στάση του σώματος και αυξάνει την ευλυγισία του, ενώ παράλληλα συντονίζει και ισορροπεί σώμα και μυαλό.

Οι ασκήσεις του Pilates είναι χωρισμένες σε επίπεδα, ανάλογα με τη φυσική κατάσταση του ατόμου που εκγυμνάζεται. Κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με άσκηση και βαριέται την ιδέα του γυμναστηρίου, μπορεί να βελτιώσει την δύναμη και την αερόβια ικανότητα του μέσω του Pilates. Εάν πάλι κάποιος ήδη γυμνάζεται, η μέθοδος Pilates θα τον βοηθήσει να κάνει ακόμα καλύτερα την αθλητική του δραστηριότητα, καθώς γρήγορα θα καταλάβει ότι στο σώμα του «ξυπνάνε» μύες που δεν τους είχε αισθανθεί ποτέ. Ακόμα και ένας αθλητής δηλαδή, μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από τη μέθοδο αυτή. Άλλωστε και ο Πιλάτες υπήρξε πυγμάχος, ακροβάτης, σκιέρ κ.α.

Εκτός από ένα σημαντικό συμπλήρωμα για την λειτουργική εκγύμναση του σώματος, το Pilates είναι ταυτόχρονα και ένα φυσικό μέσο αποκατάστασης. Επειδή αντιμετωπίζει το σώμα σαν σύνολο, δεν προκαλεί τραυματισμούς, κάτι που καθιστά τη μέθοδο ως άριστο μέσo αποκατάστασης τραυματισμών και χρόνιων παθήσεων.

Η φιλοσοφία του Pilates

Παρόλο που ο Πιλάτες έζησε σε μια άλλη εποχή, συνειδητοποίησε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος δέχεται από την απαιτητική καθημερινότητά του μία έντονη φυσική και πνευματική πίεση. Η φιλοσοφία του εστιάζεται στην παράλληλη άσκηση του μυαλού και του σώματος, ώστε να συνεργάζονται για τη συνολική καλή κατάσταση του ατόμου. 

Χωρίς να ξεχνάμε τις καθημερινές μας υποχρεώσεις, το πρόγραμμα ασκήσεων του Πιλάτες έρχεται να ενσωματωθεί στο πρόγραμμά μας. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να συμβαδίζει με τους φυσικούς και χρονικούς περιορισμούς μας, χωρίς να θυσιάζονται τα ευεργετικά του αποτελέσματα. Με αυτό τον τρόπο, ο Πιλάτες πίστευε πως οι άνθρωποι ωθούνται ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί, σωματικά αλλά και πνευματικά.

Οι βασικές αρχές του Pilates

Η μέθοδός που εμπνεύστηκε ο Πιλάτες θέτει σε κίνηση ομοιόμορφα όλο το σώμα και αναπτύσσει ισορροπημένα όλους τους μυς, ακολουθώντας 6 βασικούς κανόνες:

Αναπνοή: Με τις κατάλληλες εισπνοές και εκπνοές αποβάλλεται ο μολυσμένος αέρας, οξυγονώνεται το αίμα και ελέγχουμε καλύτερα τις κινήσεις μας, τόσο στις ασκήσεις όσο και στην καθημερινή μας ζωή.

Κέντρο: Όλη η ενέργεια για τις ασκήσεις Pilates πηγάζει από τους μυς που περιβάλλουν την κοιλιά μας και απλώνεται προς τα άκρα. Η φυσική ενέργεια που παράγεται στο κέντρο μας συντονίζει τις κινήσεις και στηρίζει τη ζωή μας.

Αυτοσυγκέντρωση: Για να γυμνάσουμε το σώμα μας χρειαζόμαστε τη συμμετοχή του μυαλού. Εστιάζοντας τη σκέψη μας στην περιοχή του σώματος που εκτελείται η άσκηση, μπορούμε να αντιληφθούμε πως οι μύες ανταποκρίνονται στις εντολές που παίρνουν από τον εγκέφαλο.

Έλεγχος: Με τον κατάλληλο έλεγχο και προσοχή, οι ασκήσεις γίνονται σωστά και δεν κινδυνεύουμε να τραυματιστούμε. Όχι μηχανικές και απρόσεκτες κινήσεις.

Ακρίβεια: Συγκέντρωση στην ακριβή και άψογη εκτέλεση της άσκησης και όχι στον αριθμό των επαναλήψεων, διαφορετικά χάνουμε την ουσιαστική αξία της άσκησης.

Ρευστότητα: Το Pilates επικεντρώνεται στην αρμονία των κινήσεων και τη συνέχεια των ασκήσεων. Δεν υπάρχουν μεμονωμένες, γρήγορες και απότομες κινήσεις, παρά μόνο κινήσεις με ροή που σέβονται το σώμα μας.

Η ιστορία του Πιλάτες

Ο Πιλάτες (Joseph Hubertus Pilates) γεννήθηκε το 1880 στη Γερμανία. Ο πατέρας του ήταν βραβευμένος γυμναστής ελληνικής καταγωγής και η μητέρα του Γερμανίδα φυσιοθεραπεύτρια. Ο ίδιος ήταν από μικρός πολύ φιλάσθενος και υπέφερε από άσθμα, ραχίτιδα και ρευματικό πυρετό. Το γεγονός αυτό τον εξώθησε να ξεκινήσει μία συνεχή προσπάθεια να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση και άρα τη ζωή του. 

Έτσι, ασχολήθηκε γρήγορα με πολλές δραστηριότητες όπως σκι, πυγμαχία, ενόργανη γυμναστική κ.α. Παράλληλα μελέτησε γιόγκα αλλά και διάφορες ανατολικές φιλοσοφίες σωματικής και ψυχικής υγείας. Εμπνευσμένος από όλα αυτά, ο Πιλάτες ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1900 να αναπτύσσει μία ιδέα για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυσικής άσκησης το οποίο το ονόμασε «Τέχνη του Ελέγχου» (Contrology), δηλαδή μία προσέγγιση κατά την οποία το μυαλό επιβάλλεται και καθοδηγεί τους μυς.

Το 1912 ο Πιλάτες μετακόμισε στην Αγγλία όπου εργάστηκε ως πυγμάχος, αλλά και ως εκπαιδευτής της αστυνομίας και της Scotland Yard. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πιλάτες βοηθάει τους ασθενείς στο νοσοκομείο να αυξήσουν την κινητικότητά τους προσαρτώντας ελατήρια στα κρεβάτια τους, κάτι που αργότερα αποτέλεσε τη βάση για το όργανο Pilates Reformer. Μετά τον πόλεμο, επέστρεψε και πάλι στη Γερμανία και τελικά, το 1926 μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη όπου και άνοιξε το πρώτο studio pilates. 

Το 1945 σε μία προσπάθεια του να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό, ο Πιλάτες εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο «Return to life through Contrology», όπου πρωτοπαρουσιάστηκε το πρόγραμμα ασκήσεων εδάφους (matwork). Πρόκειται για επιλεγμένες ασκήσεις εμπνευσμένες από διάφορα είδη γυμναστικής όπως η ενόργανη και η yoga, οι οποίες παντρεύονται με συγκεκριμένες αναπνευστικές συνήθειες.

Ο Πιλάτες έγραψε ακόμα πολλά βιβλία αλλά και εφηύρε και κατοχύρωσε περισσότερες από 26 πατέντες μηχανημάτων εκγύμνασης Pilates. Πεθαίνει το 1967 στην ηλικία των 83 ετών στη Νέα Υόρκη.

Στην TheraMotion παρέχονται personal μαθήματα Pilates (Reformer ή Μat) ή σε γκρούπ 2 ατόμων, εξασφαλίζοντας πολύ υψήλη ποιότητα της υπηρεσίας.

el